sábado, abril 28, 2007

Día Internacional de la Libertad de Prensa

El próximo día 3 de mayose celebra el Día Internacional de la Libertad de Prensa en un contexto de ataques generalizados a la libertad de expresión por parte del Consell. Los repetidos ataques a la libertad de expresión por parte del Consell son los últimos coletazos de un gobierno autoritario a puntode perder el poder.La censura a las exhibiciones de la película 'Ja en tenim prou', elintento de corte de las emisiones de TV3 en el País Valencià, la burdamanipulación de la información en Canal 9 y el boicot a los medios decomunicación del Grupo Prisa son algunos de los últimos ejemplos de laverdadera faz de la derecha reaccionaria heredera del franquismo". Se está reproduciendo el esquema de la última campañaelectoral de las generales cuando el gobierno de José María Aznar hizo lo indecible por manipular y engañar a la ciudadanía para mantenerse en elpoder. Ahora es el ejecutivo de Camps el que pone en práctica la censura previa, la manipulación informativa y la propaganda con recursos públicos para intentar frenar su inevitable derrota electoral en las urnas.Hacemos un llamamiento a las asociaciones de juristas, tales como Jueces por la Democracia y la Unión Progresista de Fiscales para que muestren su rechazo ante la decisión de la junta electoral de prohibir los pases de la película coral que denuncia la realidad en que se encuentra la sociedad valenciana" así como a la Unió de Periodistes Valencians para aplacar el totalitarismo del PP en su manipulación informativa de la radiotelevisión pública valenciana y elcorte de la emisión de la televisión catalana.Toda la sociedad se ha de implicar en un momento tan delicada como esteen el que un gobierno a la deriva pretende imponer una dictadura mediática que ha tenido otros capítulos recientes como la adjudicación de las TDT a los grupos exclusivamente afines a su ideología ultraconseradora. Alertamos sobre el intento del PP valenciano de dar un golpe mediático como el que intentaron José María Aznar, Eduardo Zaplana,Mariano Rajoy y Ángel Acebes entre el 11 y el 14 de marzo de 2004 y recuerda que el próximo día 3 de mayo se celebra el Día Internacional dela Libertad de Prensa en un contexto de ataques generalizados a la libertad de expresión por parte del Consell. La libertad de expresión está en peligro en plena campaña electoral poniendo en entredicho a los pilares básicos que sustentan una sociedad democrática.

LA SINISTRALITAT ÉS CONSEQÜÈNCIA DE L'ALTA TEMPORALITAT I LA

Una nova majoria a Les Corts impulsarà la creació de nous inspectors de treball autonòmics, legislarà per prohibir les subcontractes i posarà en una llista negra les empreses amb accidents laborals mortals per a què no treballen mai per al'administració.La Generalitat té recursos, si vol, per controlar lesempreses i reduir les xifres de sinistres. De fet, tal i com denuncien els sindicats l'administració autonòmica ha incomplit l'acord signat en el PAVACE de dotar de tècnics en prevenció de riscos laborals l'INVASAT, ahores d'ara haurien d'haver 60 i no hi ha ca. Amb motiu del Dia Internacional de la Salut i la Seguretat en el Treball ha anunciat que una nova majoria a Les Corts impulsarà la creació de nousinspectors de treball autonòmics, legislarà per prohibir les subcontractesi posarà en una llista negra les empreses amb accidents laborals per a quèno treballen mai per a l'administració. Totes elles, mesures necessàries per a posar fi a la precarietat laboral insostenible que patim actualment a les comarques del País Valencià a causa de la política nefasta del PPque únicament es preocupa per augmentar els beneficis dels empresaris acosta de la vida dels treballadors i treballadores". L'alta sinistralitat laboral, 100 treballadors itreballadores van perdre la vida a la feina en 2006, és conseqüènciadirecta de l'alta temporalitat i de la rapinya d'alguns empresaris que augmenten els seus beneficis a costa de la vida i la salut dels empleats,tal i com reflexa un estudi recent on es demostra que les lesions mortalsper accidents laboral són 2'5 més elevades entre els treballadors amb contracte temporal que entre els qui tenen un indefinit.En aquest tema, com en molts altres, el PP fa pinya amb les organitzacions empresarials i no està posant l'accent en millorar les condicions de treball de milers de persones. S'ha de canviar de línia detreball i s'ha de fer ja". En la mateixa línia, Marcos va dir que la Generalitat té recursos i competències, si vol, per controlar lesempreses i reduir les xifres de sinistres. Diners hi ha per a el que esvol i sols cal ressaltar una dada per veure que és així: mentre a Europa,de mitjana, hi ha un inspector per cada 7.000 treballadors, al PaísValencià tenim un inspector per cada 27.000 treballadors.La dirigent d'esquerres, a més, va coincidir amb els sindicats enl'afirmació que l'Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball(Invassat), no està fent els deures en matèria d'inspecció i de seguimentde les empreses i així és molt complicat. Ací el més senzill éscompartir l'argument de les patronals en el sentit d'atribuir la meitatdels incidents als treballadors i rentar-se les mans. Per això hemd'exigir del PP que governe i s'aplique en els problemes reals de lagent.

DEBATS A RTVV

La direcció de RTVV es irresponsable per no tindre encara una proposta per als debats i el repartiment de temps informatiu per a la propera campanya electoral a dues setmanes del començament de la mateixa. La dirigent d’esquerres ha fet aquesta valoració després de la reunió aquesta vesprada de la comissió de RTVV que s’encarrega d’aquesta qüestió i del qual forma part.

El proper dia 3 de maig acaba el termini per presentar la proposta davant la Junta Electoral de la Comunitat Valenciana, per la qual cosa era imprescindible que els membres del Consell d’Administració poguérem tindre la proposta per al seu debat en temps i forma. Una vegada més, l’ens públic està al servei dels interessos partidaris del PP, que sembla estar especulant sobre la conveniència o no de fer campanya electoral a Canal 9. Nosaltres considerem insuficient la campanya per compensar els anys de manipulació i manca de pluralitat a la televisió pública, però exigim que almenys les regles més bàsiques del joc siguen respectades.

Combatrem qualsevol tipus de proposta que no tinga en compte criteris de pluralitat, cas dels cara a cara plantejats des d’uns altres mitjans de comunicació públics. És a dir: s’han de preveure debats plurals amb totes les forces parlamentàries. A més, creguem que s’han de tenir en compte a més dels debats dels candidats a la presidència de la Generalitat i dels principals ajuntaments diversos debats sectorials sobre les qüestions que preocupen la ciutadania.

jueves, abril 26, 2007

'JA EN TENIM PROU' ÉS UNA CRÍTICA POLÍTICA LÍCITA I SUPOSA UN DISBARAT CENSURAR-LA

No es tracta d'un acte partidista sinó d'un intent desesperat per tal de trencar el bloqueiginformatiu imposat pel Consell al País Valencià. Considere un disbarat la decisió de la junta electoral de prohibir parcialment les projeccions del llargmetratge 'Ja en tenim prou': "En lapràctica suposa prohibir qualsevol manifestació de crítica social ipolítica a qualsevol persona aliena als partits polítics. Es com si esprohibira la projecció de pel·lícules de contingut social com 'Salvador,'Los lunes al sol' o 'Barrio'"."El Partit Popular està fent un exercici de censura prèvia pròpia derègims polítics no democràtics que no es pot assumir en un estat de dretla base del qual és el respecte als drets fonamentals i les llibertats públiques". La Constitució Espanyola i l'Estatut d'Autonomia estableixen que tots els valencians i les valencianes tenen dret aparticipar de forma individual o col·lectiva en la vida política,econòmica, cultural i social "dret que, naturalment, inclou el la críticapolítica expressada a través d'una creació artística, que és una manerad'expressar-se de la societat civil i de participar en els afers públics". Neguem l'argument fonamental de la prohibició de l'exhibició de la pel·lícula coral no es tracta d'un acte partidista sinód'un intent desesperat per tal de trencar el bloqueig informatiu imposatpel Consell al País Valencià. El Partit Popular té segrestats els mitjansde comunicació públics, a més ha adjudicat la immensa majoria de lestelevisions digitals per cable als grups afins, pretén tallar lesemissions de TV3 i, ara, ni tan sols vol permetre que una iniciativapopular finançada amb l'esforç de milers de ciutadans i ciutadanes pugaemetre's lliurement. Confiem en la rectificació de la junta electoral perquè la pel·lícula no demana el vot per a cap formació política i per tant la seuaprojecció no pot ser considerada una activitat tendent a la captació devots. Altra cosa és que tinga una determinada orientació política isocial, una determinada línia de pensament, cosa perfectament lícita sigao no siga període electoral.Animem a la ciutadania afer-se amb una còpia del llargmetratge que tant molesta al Partit Popular perquè explica la crua realitat en la que vivim que, per altra banda, ensamaga Canal 9 a diari.

lunes, abril 23, 2007

EL COMPROMÍS “ÉS EL CATALITZADOR I L’ÚNICA GARANTIA PER DESPLAÇAR LA DRETA DEL GOVERN”

La coordinadora de Esquerra Unida es felicita perquè la coalició “està arribant a la gent progressista” i adverteix que “sols amb propostes alternatives es pot guanyar a la dreta”

La coordinadora de Esquerra Unida y candidata a la presidència del Compromís, Glòria Marcos, s’ha felicitat aquest matí per l’aparició de més enquestes sobre les properes eleccions municipals i autonòmiques, com ara l’apareguda hui i publicada pel diari Levante-EMV, que auguren un canvi polític al País Valencià i ha assenyalat que la coalició que representa “és l’autèntic catalitzador i l’única garantia de desplaçar la dreta del govern autonòmic”.

“Sols a l’enquestes cuinades pel propi Partit Popular no és dóna com a una possibilitat molt real i molt propera el canvi de cicle polític al País Valencià. A la resta de sondejos que van apareguent i fins i tot a alguns que encara no sabem, el canvi està cada volta més pròxim”, va concloure.

Marcos es va felicitar així mateix pels resultats que podria obtenir Compromís i pel grau de coneixement de la coalició, “tot i tenir uns recursos econòmics limitats”, el que significa al seu criteri que “s’està arribant a la gent progressista, que estem polsant les preocupacions, les il·lusions i les aspiracions de la gent d’esquerres”.

“No obstant això, en aquest mes que resta per a les eleccions encara queda molta tasca a realitzar per arribar als sectors que encara estan en l’abstenció o no tenen decidit el seu vot”, va alertar. “Del que estem convençuts i convençudes, en tot cas, és que sols des de l’esquerra i amb propostes alternatives es pot guanyar a la dreta”.

La dirigent d’esquerres, a més, va destacar el fet no sols que la coalició de Compromís “puga ser decisiva per apartar el PP de les institucions, sinó que és tota una garantia per aconseguir un escenari polític molt més plural i per acabar amb el bipartidisme”.

CAL LLUITAR CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC

EL FUTUR GOVERN AUTONÒMIC “HAURÀ D’ASSUMIR POLÍTIQUES EFECTIVES PER LLUITAR CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC”

La coordinadora d’Esquerra Unida aposta per promoure les energies netes, nous models sostenibles de producció i la potenciació del transport públic

La coordinadora de Esquerra Unida y candidata a la presidència del Compromís, Glòria Marcos, ha assenyalat, en el context del Dia Mundial de la Terra, que se celebra hui diumenge, que el futur govern autonòmic que isca de les properes eleccions “hauria d’assumir ineludiblement polítiques efectives contra el canvi climàtic i aquesta serà una de les nostres apostes si tenim capacitat d’incidir en el proper Consell de la Generalitat”.

Així, Marcos va destacar que per a Esquerra Unida “aquest és un punt cabdal que es tradueix en una sèrie de propostes com ara generar un País Valencià més habitable i sostenible i en polítiques concretes per garantir el compliment del protocol de Kyoto promovent les energies netes, l’estalvi dels recursos o la gestió de l’oferta”.

En eixa línia, la dirigent d’esquerres va considerar cabdal l’elaboració d’una Agenda 21 per al País Valencià, amb la concreció de plans de sostenibilitat municipals i comarcals amb objectius com ara la “pacificació del trànsit de les nostres ciutats millorant l’extensió dels transports públics i afavorint el sistemes de transport menys contaminants i malbaratadors d’energia”. “Per afavorir això, es crearan entitats de coordinació del transport metropolità i transports adaptats a persones amb mobilitat reduïda”.

Marcos va citar la proposta que de forma alternativa a les línies d’alta velocitat “s’hauran de potenciar i ampliar les xarxes ferroviàries regionals i metropolitanes i conveniar amb la xarxa estatal la prestació de serveis i la interconnexió de les diverses modalitats de transport públic: autobús urbà i interurbà, tren estatal i de la Generalitat, metro i tranvia”. En aquest apartat també es proposa la implantació de plans de vials no motoritzats i el transport urbà “amb energia menys contaminant, com ara els biocombustibles”.

La candidata de Compromís va alertar que aquestes iniciatives “s’han d’acompanyar també d’una estratègia energètica de transició cap a models sostenibles de producció i consum energètics amb l’elaboració d’un Pla Energètic Valencià basat en les energies renovables, l’eficiència i l’estalvi energètic i mesures per reduir l’emissió de gasos que provoquen el canvi climàtic”. Entre les energies a potenciar, Marcos va citar l’energia solar fotovoltaica, tèrmica, termosolar, geotèrmica, de biomasa, biogas i eòlica, “amb una especial cura per a que la ubicació dels parcs eòlics es faça amb criteris racionals i d’idoneïtat ecològica”.