sábado, marzo 31, 2007

“no hi ha normalitat possible sense pluralitat”

Mariano Rajoy, i el dirigent dels populars valencians Francisco Camps tenen la por electoral apegada al cos en atiar els vells fantasmes de la dreta espanyola i valenciana, en referència a les manifestacions d’ahir a Elx en contra de les opcions d’esquerra.

L’única campanya electoral del PP consisteix en generar crispació i tractar de desacreditar les opcions de l’esquerra plural a Espanya i al País Valencià per generar por entre la població. El dels populars és un projecte caduc, esgotat i que requereix el més prompte possible d’un seriós correctiu electoral ací i a Madrid, els populars quan radicalitzen el discurs mai no li ha donat bons resultats electorals al PP perquè deixa al descobert la cara més dretana.

Hem de recordar als dirigents populars que eixa normalitat que ells defenen amaga un discurs uniformitzador i la pretensió d’una societat monolítica que conserve les essències del franquisme. Però no hi ha normalitat possible sense pluralitat, sense alternativa al bipartidisme i sense la possibilitat que tothom puga defensar les seues idees sempre que siga de forma pacífica i democràtica.

Rajoy i Camps són personatges de baix perfil polític, de menys perfil democràtic i es tracta de polítics que han pogut enganyar a un número determinat de ciutadans durant un temps però que en breu s’enfrontaran a greus correctius electorals.

DENUNCIA QUE LA FALTA D'INVERSIÓ DEL PP HA PORTAT L'EDUCACIÓ VALENCIANA A UNA SITUACIÓ INSOSTENIBLE

denuncie la lamentable situació en què es troba l'educació pública valenciana com a conseqüència de la pèssima gestió del PP". Després de la multitudinària manifestació que va reunir ahir a mestres i professors per a reivindicar millores laborals, acuse al Consell de ser el govern autonòmic que menys diners destina a les necessitats dels ciutadans. el gasto per habitant del PP es un 22'3% inferior a la mitjadel Estat. El País Valencià és l'última Comunitat Autònoma en inversió a l'ensenyament i aquest fet provoca una situació absolutament insostenible en l'educació pública. El sistema educatiu s'està deteriorant progressivament, igual que les condicions laborals delsprofessors i professores.En estos moments existeixen més de mil barracons al País Valencià i el mapa escolar que es dissenyà per al període 2003-2007 encara no ha conclòs. En esta línia, el PP té pendents centenars d'actuacions i noves construccions. No obstant això, la Conselleria continua sense realitzarles inversions promeses, fent electoralisme i intentant enganyar alsusuaris i professors de l'Escola Pública".La candidata d'esquerres assegura que "els professors cobren de mitja 300euros menys que els de la resta de les Comunitats Autònomes. A més, el PPno està posant els mitjans necessaris per posar en marxa els programes encontra de la violència escolar i a favor de la integració dels immigrants,com tampoc està fent les inversions necessàries per a promocionarl'ensenyament en valencià. Tot açò comporta que la comunitat educativa qualifi que com a molt deficient l'actuació de la Conselleria i del governvalencià en un dels pilars fonamentals de la societat com és l'educació.Per últim, la critique l'aposta del PP per l'educació privada en detriment de la pública i denuncie que a l'últim decenni, el Consell ha incrementat un 5600% els diners destinats alsbarracons, el que posa de manifest la política de "barraquisme escolar"del PP.

miércoles, marzo 28, 2007

MÉS VIOLÈNCIA DE GENERE AL PV

LA LLUITA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE “NO ESTIGA ENTRE LES PRIORITATS DEL PARTIT POPULAR”

Marcos afirma que la lluita contra aquesta lacra “no serà eficaç” mentre no s’assumisquen les propostes de la Plataforma Feminista con la creació d’una conselleria o l’adopció de mesures educatives

La coordinadora d’Esquerra Unida i candidata a la presidència de la Generalitat pel Compromís pel País Valencià, Glòria Marcos, ha lamentat aquest matí, arrel de la mort d’una nova dona a Borriana a causa de la violència de gènere, que el Consell de la Generalitat, en mans del Partit Popular, “no tinga aquesta lacra entre les seues prioritats de govern”. “Més enllà d’algunes actuacions de cara a la galeria i d’algunes tímides iniciatives, el PP no té aquest problema en l’agenda, sembla que el minimitza i no adopta mesures efectives ni pressupostàries per canviar una tendència que situa el País Valencià entre les comunitats amb més incidència d’aquest tipus de violència i més dones assassinades i maltractades”, va explicar.

A continuació, la dirigent d’esquerres va afirmar que la lluita contra aquest greu problema social “no serà efectiva mentre no s’assumisquen les mesures de la Plataforma Feminista que Esquerra Unida ha incorporat a la seua proposta programàtica i que ens semblen molt acurades i adequades per donar resposta a la violència contra les dones”.

Així les coses, Marcos va citar la creació d’una conselleria de la dona, o d’igualtat d’oportunitats, en la terminologia proposta per la Plataforma Feminista, la creació d’un nou Consell de la Dona amb un altre model de funcionament o la generació d’un Pla d’Igualtat amb mesures concretes dirigides a professorat i alumnat. A més, es demanen mesures de coeducació en la igualtat i per previndre la violència.

Finalment, la dirigent d’esquerres va considerar “molt interessant” la posada en marxa d’una Comissió Permanent de seguiment d’aquest tema amb presència de tots els col·lectius i entitats implicats en la prevenció de la violència i l’assistència a les víctimes, cas dels cossos de seguretat, la judicatura, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), l’administració autonòmica així com les associacions de dones”.

RECIPROCITAT AMB TV3

Cal que el CONSELL ACCEPTE LA PROPOSTA DE REPROCITAT DELS CANALS AUTONÒMICS VALENCIÀ I CATALÀ

La candidata de Compromís destaca el “malestar generalitzat” per l’apagó de la Generalitat a TV3 i adverteix el PP que s’enfrontarà “a importants mobilitzacions”

La coordinadora d’Esquerra Unida i candidata a la presidència de la Generalitat pel Compromís pel País Valencià, Glòria Marcos, ha instat hui al Consell a acceptar la proposta de reciprocitat entre els canals autonòmics valencià i català i estendre aquesta mesura al canal autonòmic de les Illes Balears perquè es tracta d’una iniciativa “justa, raonable, necessària i que pot contribuir a tancar una polèmica absurda i estèril”, ha dit en relació amb la decisió del PP de tallar les emissions de TV3 a terres valencianes.

Marcos va recordar que aquesta mateixa proposta de reciprocitat va ser traslladada passat dilluns a Barcelona a la Generalitat de Catalunya a través dels mitjans de comunicació i del coordinador d’Esquerra Unida i Alternativa, Jordi Miralles, perquè “pensàvem i continuem pensant que és una bona iniciativa i que és necessari aquest intercanvi entre televisions públiques del mateix àmbit lingüístic en pla d’igualtat i independentment de qui governe en cada moment a les nostres comunitats”.

“Des del País Valencià hem d’aspirar a què el nostre canal autonòmic puga ser vist a les comunitats veïnes amb independència que sota la gestió de socialistes i populars la qualitat de Canal 9 no és precisament per a sentir-se orgullosos. Si Francisco Camps no accepta aquesta proposta és perquè el PP ja ha decidit que pensa emprar les habituals claus de crispació en la campanya i les apel·lacions cada volta menys dissimulades al secessionisme lingüístic”, va explicar.

La dirigent d’esquerres, en tot cas, va advertir que el PP “s’equivoca greument perquè l’apagó de TV3 està provocant un malestar generalitzat entre la societat valenciana, que no entén aquest nou cas de boicot i censura cap a una televisió que és vista per milers de persones”. “Si Camps no recula s’enfrontarà a importants mobilitzacions per aquest tema a les quals Esquerra Unida estarà present”, va anunciar.

martes, marzo 27, 2007

ZAPLANA I LA MAlVERSACIÓ DE FONS PÚBLICS

CAMPS DEU PRONUNCIAR-SE SOBRE LA MALVERSACIÓ DE FONS PÚBLICSDE ZAPLANALa coordinadora d'Esquerra Unida i candidata a la presidència de laGeneralitat, Glòria Marcos, ha denunciat hui la malversació de fonspúblics per a usos particulars de Zaplana durant el seu mandat com aministre de Treball i ha declarat que "és inadmissible que Zaplanacontinue exercint un càrrec públic després dels escàndols de corrupció quel'envolten". Glòria Marcos ha acusat Zaplana de malbaratar els dinerspúblics i ha declarat que "no hi ha cap tipus de desplaçament o viatge quejustifique la utilització dels recursos públics per a benefici personal".Així mateix, la candidata de Compromís insta al president del Consell apronunciar-se sobre aquest assumpte després que "Camps va declarar alprincipi del seu mandat que assumia de la A a la Z la gestió que varealitzar el seu predecessor al País Valencià". En este sentit, GlòriaMarcos qüestiona que "si durant el curt període que va estar al front delMinisteri de Treball, Zaplana va treure profit personal dels dinerspúblics, què no haurà fet al llarg dels seus anys com a president de laGeneralitat".La candidata d'esquerres exigeix a Camps que done explicacions a laciutadania i "que aclarisca si comparteix el model de gestió malbaratadorapel que va apostar Zaplana durant el seu govern. És intolerable que uncàrrec públic abuse de la seua posició per a fer compres i regals amb elsdiners dels ciutadans i des d'Esquerra Unida fem una crida a larecuperació de l'ètica i l'austeritat de la classe política".En esta línia, Marcos assenyala que "una de les primeres mesures perreconciliar la política amb la ciutadania és no fer ús ni abús de mitjansde transport elitistes que allunyen als representants polítics de larealitat de la resta de ciutadans i ciutadanes".

PURA PROPAGANDA

EU DENUNCIA LES CARÈNCIES D'ACCESSIBILITAT EN LA LÍNIA 1 DEL METRO DEVALÈNCIA. La coordinadora d'Esquerra Unida i candidata a la presidència de la Generalitat, Glòria Marcos, s'ha referit hui a la campanya de formació"Que res et pare" promoguda pel Consell i més concretament a un cartell de suport als minusvàlids que s'ha ubicat a la Línia 1 del Metro de València. En aquest sentit, Glòria Marcos refusa "la hipocresia del PP" i recorda que "la quasi totalitat de les estacions d'eixa línia no té rampes, ascensors, ni cap altra instal.lació que permitisca l'accés a les persones discapacitades". La candidata de Compromís denuncia que "el PP malbarata els diners públics en campanyes electoralistes i propaganda sobre accessibilitat quan la realitat és que les infraestructures del metro es troben en un estat lamentable com a conseqüència de la desídia del govern valencià respecte als transports públics". Marcos considera una "burla" que el Consell " s'atrevisca a fer propaganda d'accessibilitat a la Línia 1 després que les instal.lacions continuen deteriorant-se per la falta d'inversió del PP i els seus dirigents continuen sense assumir la seua responsabilitat política per l'accident de metro". Glòria Marcos adverteix que "la millora de la Línia 1 del metro deValència és un assumpte urgent, ja que les seues mancances posen en perillla integritat dels viatgers i viatgeres que l'utilitzen a diari". Per això, la coordinadora d'Esquerra Unida exigeix al PP i al govern central que "deixen de fer grans propostes i d'invertir en projectes de poc rendiment com ara l'AVE i donen prioritat a les qüestions que afecten a la majoria dels valencians i valencianes".

CONTRA L'URBANISME DEPREDADOR

"NO PERMETREM QUE DESPRÉS DE LA DERROTA DEL PP ES PERPETUE EL MODEL URBANÍSTIC DEPREDADOR"Glòria Marcos, coordinadora d'EUPV, "Volem un acord amb els joves sense vivenda, amb les famílies amb dificultats per accedir a una hipoteca i amb el moviment ecologista en defensa del territori"La coordinadora d'Esquerra Unida del País Valencià, Glòria Marcos, ha explicat avui que pel que fa al model urbanístic "en l'actualitat existeix un pacte tàcit entre el Consell i un determinat grup d'empresaris de l'urbanisme i l'especulació que ha transformat el territori en un gran solar en construcció"Per això, segons la candidata de Compromís a la presidència de laGeneralitat "quan la societat civil ha contestat de manera contundent a la depredació i des de determinats sectors comença a olorar-se un més que possible canvi de majories a Les Corts, sorgeixen veus demanant acords polítics de totes les forces. Uns pactes impossibles a aquestes altures"."Des d'Esquerra Unida venim treballant per un gran consens social i polític al voltant d'unes mesures imprescindibles com són el decret d'una moratòria urbanística immediata i la reversió de tots els projectes aprovats fora dels plans generals d'ordenació urbana o sense recursos hídrics garantits. Una aposta que sorgeix dels propis moviments socials i de la ciutadania farta d'abusos urbanístics, per això, qualsevol proposta que no tinga en compte aquestes prioritats no tindrà el nostre recolzament". Pel que fa als plans urbanístics que no tenen informes favorables de les confederacions, Marcos recorda que "al Congrés dels diputats i diputades venim reclamant que la llei considere els informes de les administracions de conca com a vinculants i no sols com a preceptius. Una gran diferència que haguera evitat l'actual barbàrie de la rajola, esmenes que els dos partits majoritaris han rebutjat. Canviant la preceptivitat per la vinculació dels informes en la llei del sòl s'evitaria la possibilitat d'interpretacions contradictòries i la batalla legal plantejada en l'actualitat als tribunals".La candidata d'esquerres a la presidència de la Generalitat assegura que"des de la dreta econòmica i especulativa es busca un acord per continuar perpetuant la depredació del territori més enllà de la fi de la majoria absoluta del PP. Una trampa on Esquerra Unida no caurà. Nosaltres volem un acord amb els joves sense vivenda, amb les famílies treballadores amb dificultats per accedir a una hipoteca assequible i amb el moviment ecologista en defensa del territori".

lunes, marzo 26, 2007

EL COMPROMÍS DE TOTS ELS VALENCIANS ALLÀ ON SIGUEN

Cal un canvi de cicle polític al País Valencià i Compromís és l’única força que garanteix que no sols hi haja un canvi de govern a la Generalitat, sinó que aquest vinga acompanyat d’una nova forma de fer política basada en l’ètica i l’austeritat, la defensa dels serveis públics, del medi ambient i de la nostra llengua i cultura.
Respecte del fet d’haver presentat Compromís a Barcelona, aclarim que una de les propostes de la coalició será normalitzar les relacions del País Valencià amb Catalunya i amb la resta de comunitats veïnes, especialment amb aquelles amb les quals compartim vincles culturals i lingüístics.
És evident que aquestes relacions han estat fortament deteriorades a causa dels governs del Partit Popular i la seua insistència en la crispació i en el victimisme i ha ressaltat que aquest missatge és especialment importan subratllar-ho davant d’un auditori de persones del País Valencià que treballen i viuen a Catalunya. Hem de superar els enfrontaments des del foment de les relacions en un pla d’igualtat entre comunitats.

EU DENUNCIA LES CARÈNCIES D'ACCESSIBILITAT EN LA LÍNIA 1 DEL METRO DE VALÈNCIA

lA campanya de formació"Que res et pare" promoguda pel Consell i més concretament a un cartell desuport als minusvàlids que s'ha ubicat a la Línia 1 del Metro de València.En aquest sentit, es refusa la hipocresia del PP i recordem que la quasi totalitat de les estacions d'eixa línia no té rampes, ascensors, ni cap altra instal.lació que permitisca l'accés a les persones discapacitades.Denunciem que el PP malbarata els diners públics en campanyes electoralistes i propaganda sobre accessibilitat quan la realitat és que les infraestructures del metro es troben en un estat lamentable com a conseqüència de la desídia del govern valencià respecte als transports públics. Considerem una burla que el Consell s'atrevisca a fer propaganda d'accessibilitat a la Línia 1 després que les instal.lacions continuen deteriorant-se per la falta d'inversió del PP i els seus dirigents continuen sense assumir la seua responsabilitat política per l'accident de metro. La millora de la Línia 1 del metro deValència és un assumpte urgent, ja que les seues mancances posen en perillla integritat dels viatgers i viatgeres que l'utilitzen a diari. Per això, exigim al PP i al govern central que deixen de fer grans propostes i d'invertir en projectes de poc rendiment com ara l'AVE i donen prioritat a les qüestions que afecten a la majoria dels valencians i valencianes.

"NO PERMETREM QUE DESPRÉS DE LA DERROTA DEL PP ES PERPETUE EL MODEL URBANÍSTIC DEPREDADOR

Volem un acord amb els joves sense vivenda, amb les famílies amb dificultats per accedir a una hipoteca i amb el moviment ecologista en defensa del territori. El model urbanístic en l'actualitat existeix un pacte tàcit entre el Consell i un determinat grup d'empresaris de l'urbanisme i l'especulació que ha transformat el territori en un gran solar en construcció.Per això, quan la societat civil ha contestat de manera contundent a la depredació i des de determinats sectors comença a olorar-se un més que possible canvi de majories a Les Corts, sorgeixen veus demanant acords polítics de totes les forces. Uns pactes impossibles a aquestes altures.Des d'Esquerra Unida venim treballant per un gran consens social ipolític al voltant d'unes mesures imprescindibles com són el decret d'una moratòria urbanística immediata i la reversió de tots els projectes aprovats fora dels plans generals d'ordenació urbana o sense recursos hídrics garantits. Una aposta que sorgeix dels propis moviments socials i de la ciutadania farta d'abusos urbanístics, per això, qualsevol proposta que no tinga en compte aquestes prioritats no tindrà el nostre recolzament".Pel que fa als plans urbanístics que no tenen informes favorables de lesconfederacions, Marcos recorda que "al Congrés dels diputats i diputadesvenim reclamant que la llei considere els informes de les administracionsde conca com a vinculants i no sols com a preceptius. Una gran diferència que haguera evitat l'actual barbàrie de la rajola, esmenes que els dospartits majoritaris han rebutjat. Canviant la preceptivitat per lavinculació dels informes en la llei del sòl s'evitaria la possibilitat d'interpretacions contradictòries i la batalla legal plantejada en l'actualitat als tribunals. Des de la dreta econòmica i especulativa es busca un acord per continuarperpetuant la depredació del territori més enllà de la fi de la majoriaabsoluta del PP. Una trampa on Esquerra Unida no caurà. Nosaltres volem un acord amb els joves sense vivenda, amb les famílies treballadores amb dificultats per accedir a una hipoteca assequible i amb el movimentecologista en defensa del territori.

domingo, marzo 25, 2007

PACTO CONTRA LA CORRUPCIÓN

EUPV PROPONE UN PACTO DE PARTIDOS CONTRA LA CORRUPCIÓN. La coordinadora de EUPV, Glòria Marcos, trasladará a sus homólogos "la necesidad de impulsar una ley de transparencia y el compromiso firmado de cesar a los cargos públicos imputados por corrupción. "La líder de Esquerra Unida ha anunciado esta mañana que ,"en breve", trasladará al resto de partidos una propuesta concreta de lucha contra la corrupción "un pacto entre partidos" de formato similar al acuerdo contra el transfugismo firmado a nivel estatal que incluya "la necesidad de impulsar en Les Corts una ley de transparencia y un compromiso de cesar de inmediato a los cargos públicos imputados por delitos de corrupción". La candidata de Compromís a la presidencia de la Generalitat considera"plenamente justificada" la iniciativa "dado el alto nivel de escándalos que jalonan la geografía valenciana desde Oriola a Castelló. La legislatura que ahora termina ha estado marcada por los continuos escándalos relacionados con el tráfico de influencia, la prevaricación, el enriquecimiento ilícito,... No hay más que repasar la larguísima lista de imputados para comprobar el descrédito que la política ha alcanzado entre la ciudadanía""Personajes como Medina, Hernández Mateo, Fabra o Alperi, junto a las tramas de Terra Mítica, el IVEX o Porxinos, son algunos de los ejemplosmás execrables. Pero estamos seguros que esta es tan solo la punta del iceberg bajo la que se esconden corruptelas e ilegalidades de todo tipo, especialmente ligadas a la especulación urbanística y a la privatización a la carta de servicios públicos"."Esquerra Unida ha presentado en Les Corts innumerables propuestas encaminadas a favorecer la ética política a través de la publicación de los bienes de los representantes públicos, la constitución de comisiones de investigación realmente imparciales y la transparencia en contrataciones y adjudicaciones, todas ellas rechazadas por el rodillo de la mayoría absoluta del Partido Popular"."Pero no cejamos en nuestro empeño -asegura Marcos- de dignificar la acción pública, por eso pediremos a socialistas y populares que dejen constancia negro sobre blanco de su voluntad de acabar con la corrupción. Y así , sabremos si el Consell y el PP pretenden seguir por la senda de encubrir a los tramposos o se une a la lucha contra los estafadores".Entre otras medidas la coordinadora de la formación de izquierdas pide una ley de transparencia de cargos públicos; procesos realmente diáfanos en las adjudicaciones con la ampliación de los plazos de alegación y la publicación al día de los expedientes; un sistema eficiente de constitución de comisiones de investigación impidiendo el veto de las mayorías; y el compromiso firmado y sellado de cesar de inmediato a los cargos públicos imputados. Queremos luz y taquígrafos porque los políticosy políticas no sólo han de ser honrados sino también parecerlo ydemostrarlo".

Por la nefasta actuación del PP, cada valenciano/a debe 2.238 €

"EL PP DEJARÁ UNA HIPOTECA A CADA VALENCIANO Y VALENCIANA DE 2.238EUROS" La coordinadora de EUPV, Glòria Marcos, asegura que "se han gastado 10.759 millones de euros por encima de los ingresos mientras padecemos el índice de camas por habitante en hospitales públicos más bajo del Estado"La candidata a la presidencia de la Generalitat, Glòria Marcos, señala que"el gobierno del Partido Popular se ha convertido en la peor rémora para el crecimiento económico del País Valencià"."La derecha dejará una hipoteca a cada valenciano y valenciana de 2.238 euros", cifra que resulta de dividir los 10.759 millones de euros de deudade la comunidad a finales de 2006, según el Banco de España, entre los 4.806.908 habitantes, según el INE."El ejecutivo de Camps y de su antecesor se han dedicado a despilfarrar durante más de una década y a poner en peligro el futuro desarrollo. En estos momentos el 11,4% del Producto Interior Bruto está comprometido por una deuda que pagaremos durante décadas". Según Marcos "con el agravante de los déficits sociales que padecemos en materia educativa, sanitaria y de servicios sociales. El dinero se ha derrochado en fastos, proyectos megalómanos inviables y en sobrecostes, y se ha marginado la inversión en servicios básicos. El resultado es qu etenemos la mayor deuda del Estado espanyol con relación al PIB junto al peor estado del bienestar"."Es impresentable que se hayan gastado 10.759 millones de euros por encimade los ingresos y todavía padecemos el índice de camas por habitante en hospitales públicos más bajo del Estado (1'9 frente a la media de 3)". "El gasto no ha ido a mejorar las infraestructuras educativas, como demuestran los cerca de 1.000 barracones existentes, sino a negocios ruinosos como Terra Mítica, el aeropuerto privado de Castellón o la Copade América. Una sangría para las arcas públicas que aprovechan unos pocos para enriquecerse a costa de toda la ciudadanía". Por ello, la coordinadora de la formación de izquierdas concluye que "desalojar al PP de la Generalitat se ha convertido en una cuestión desupervivencia para el País Valencià"

TV3: No a la Censura

"UNA NUEVA MAYORÍA RESTITUIRÀ LA SEÑAL DE TV3 TRAS LAS ELECCIONES"La coordinadora de EUPV, Glòria Marcos, asegura que "firmaremos un convenio de reciprocidad con Catalunya y Baleares para que las tres televisiones públicas se vean en todo el ámbito lingüístico"La candidata a la presidencia de la Generalitat insiste que "el Consell censura TV3 porque en periodo electoral le molesta la información veraz eindependiente. Muchas valencianas y valencianos recurren constantemente a la televisión pública catalana para conocer qué pasa realmente en el PaísValencià ante la manipulación a la que somete el Consell a la televisión pública valenciana". Por ello, Esquerra Unida, anuncia Marcos presentará mociones en todosaquellos ayuntamientos en los que tiene presencia para "poner en evidencia el rechazo a la intención del Partido Popular de cortar la señal de TV3. Al Partido Popular de Camps le gustaría disponer de unos medios de comunicación sumisos a la orden constante del Consell, tal y como ejercen su control sobre RTVV, por eso les pone tan nerviosos que una televisión informa libremente sin censura previa. Hemos podido comprobar cual es el modelo por el que apuestan en la adjudicación de las TDT, prácticamente monocolor".Marcos asegura que si finalmente el Consell acaba cortando definitivamentela emisión de TV3 "será una suspensión temporal porque una nueva mayoría en les Corts restituirá la señal tras las elecciones".De hecho la candidata de Compromís a la presidencia de la Generalitat anuncia que "firmaremos un convenio de reciprocidad con Catalunya yBaleares para que las tres televisiones públicas autonómicas se vean entodo el ámbito lingüístico común. Se trata de reforzar la unidad de la lengua a través de uso diario en los medios audiovisuales y enriquecer el habla de los valencianos y las valencianas con los matices de todos los dialectos"."La decisión del gobierno valenciano esconde, por una parte, el miedo a la información independiente pero también su anticatalanismo visceral frutodel secesionismo lingüístico por el que abogan". Además, desde Esquerra Unida se apoyan las medidas y movilizaciones anunciadas por Acció Cultural del País Valencià, según Marcos "contra los censores herederos del ministro franquista de información, Manuel Fraga".

García-Gasco i el "nacional-catolicisme"

"LA RECUPERACIÓ DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA ÉS ABSOLUTAMENT NECESSÀRIAPER A LA CONSTRUCCIÓD'UNA SOCIETAT DEMOCRÀTICA"La coordinadora d'Esquerra Unida i candidata a la presidència de laGeneralitat, Glòria Marcos, ha lamentat hui la carta en la que l'arquebisbe de València, García-Gasco, critica les propostes per a larecuperació de la memòria històrica i ha dit que aquesta és "absolutament necessària per a la construcció d'una societat democràtica". Glòria Marcosha dit que "cal distingir entre amnèsia i venjança, i recuperar la memòria històrica suposa construir una societat no amnèsica que reconega que milers d'homes i dones donaren la seua vida i foren objecte de repressió, de presó i mort per defensar els valors legítims de l'estat democràtic que significava la II República". La candidata d'esquerres assenyala que "a poques setmanes de la commemoració del 14 d'abril, aquestes declaracions de l'arquebisbe deValència suposa un intent per recuperar el nacional-catolicisme i condemnar al silenci a persones que defensaren els valors democràtics". Marcos denuncia la recuperació de "terminologies arcaiques i franquistes"com ara "la utilització de l'expressió "bando" per a referir-se alsrepublicans".Segons la coordinadora d'EUPV "es posa de manifest una vegada més que elgovern del PP genera un "caldo de cultivo" favorable per als excessos iproba d'allò és que l'arquebisbe intente evitar la recuperació de lamemòria històrica en compte de demanar perdó per la col.laboració entre l'Església i el Franquisme que tant de dolor va causar a una part moltimportant de la població". "Amb aquestes declaracions, -continua GlòriaMarcos- García-Gasco dona suport a tots aquells que opten pel silenci ique volen criminalitzar a les persones que demanen saber el que realmentva passar durant la dictadura que patírem durant quaranta anys". La candidata a la presidència de la Generalitat conclou que "des d'Esquerra Unida cridem i animem a la participació en els actes que es celebraran en commemoració de la II República, com ara la marxa cívica des del port d'Alacant al Camp dels Ametlers que tindrà lloc el proper 1 d'abril i el Tren Republicà que recorrerà tot el País Valencià el 15 d'abril en record dels homes i dones que lluitaren per defensar la legalitat de la República".